ThePeeps

Friday, July 29, 2011

204. Kenapa kita perlu medical check-up?





Assalamualaikum

ssrrott.. srrott... *errkk.. tak senonoh betul =.=' (maap hidung tersumbat)
Ehhem.. hemm.. pagi-pagi jumaat yang mulia ni, sila la kaum hawa memakai baju kurung bagi mendapat pahala dan menambah keberkatan kita pada hari ini yer.. (mula mengarut dahh, lempang!!! )
Menuju motif utama entri hari ini ye..

Ehemm.. sambil saya siapkan speaking script untuk kelas EL yang belum yang belum tentu ada petang ni (harapnya takde la, boleh memblah kan diri ke KL lebih awal ^^), harus lah saya kongsi siket info berguna kat belog kepam saya ni. Asyik update entri mengarut je..



 Kenapa kita perlu medical check-up?



Haa... jangan ingat kita selalu sehat, takde penyakit dan tidak mengambil sebarang ubat-ubatan kita bebas dari penyakit ok. Belum tentu ye kita sihat, ingat BELUM TENTU!!! *harus ke di caps lock -..-'

Medical check-up sangat penting ye kawan-kawan-kawan-kawan =.='
hasil dari medical check-up yang kita buat tu, membolehkan kita mengesan kalau-kalau la kita ada penyakit yang tersembunyi. Kadang-kadang kita tak sedar kita ada penyakit, sebab kita tak rasa sakit. Itu bahaya ye..

Dalam satu artikel yang saya baca ni, seorang doktor ni bagi tahu yang ramai pesakit beliau yang terkejut mengetahui mereka mempunyai penyakit darah tinggi yang merbahaya selepas membuat medical check-up. hal ini dipanggil 'hypertention' ataupun 'silent killer'. fuhhh bahaya lagi bahaya lagi bahaya lagi........

Ada juga yang mendapati kuantiti gula  yang tinggi dalam urine(air kencing) selepas buat medical check-up ni. Haa.. benda-benda macam ni memang kita tak sedar, maklum la rakyat Malaysia ni suka sangat makan makanan manis-manis ni. Lagi-lagi orang kelantan yang manis-manis.. hehee.. ^^

Lagi info, tahap kematian di negara US tinggi desebabkan sakit jantung, cancer dan strok. ehh.. ehh.. macam kat Malaysia pun sama aje.. Tapi mati kat jalan raya lagi ramai.. -_-"

Sebab tu lah, kalau kita rajin pergi buat medical check-up ni, secara automatik kita dapat kesan penyakit yang ada di tahap awal. Kita juga dapat ilmu atau info pasal penyakit dan cara mengelak atau pengubati nya occay !!




hohoo.. kalau doktor hensem macam ni, saya pun rajin pegi medical check-up *lempang!!!


[google]



*rugi ke lepaskan doktor? err.. takmahu sebab doktor bz, pastu asyik kena ngurat dengan nurse sebab hensem  -__-"



24 comments:

LM said...

klu dpt Dr no.2 tu..ari2 pegi pun takpe...keh3

ILA HonEyBuNNy said...

alamakkk...

ila jarang medical check up..takoot la kut2 ada penyakit..ehheh

betul tu..lau dpt dr mcm gmbr pertama...cepat ja nak terjah pergi..ehhehe

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

gua xsuke g medical check up pasal takut doktor tu cek angin pasang ade ke x...pastu gua akan rasa dah xsuci....

Asrul "iLham" Sany said...

pegi setiap enam bulan check kandungan kolestrol ;D

ishiko said...

LM : keh3x.. kan3x..

ishiko said...

ILA HonEyBuNNy : haha.. ira pun..
last masa lepas spm kan nk masok kampus.. :p

ishiko said...

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ : keh3x.. macam-macam.. alasan la tteww

ishiko said...

Asrul "iLham" Sany : bagusss ^^

jijiebenzaliff said...

huhu..cuci mate pun baik utk kesihatan..:P

Tukang Karut said...

hoho... last buat checkup 3 tahun lepas, masa tu tengah fit...

Heidi Shafiq said...

boleh je jumpe aku wat medical check up.. tp aku bukan doctor.. aku hensem.. (perasan gile) haha.. :P

alif haris said...

haha .. nk medical check up kt doktor hensem je .. ceiit .. haha

EZAN IDMA said...

g mc sbb kene masok blaja je hehe

naz said...

saya nak doktor lisa surihani boleh? haha

bunga said...

hahaah...betul2..sambil2 dapat cuci mata..gaha

Faraa Eiman's said...

haha , betol2 ! aku pun dah lama tak buat medical check up ouhh

ishiko said...

jijiebenzaliff : hahaa.. cuci mata ye..

ishiko said...

Tukang Karut : hahaa.. bagus3x

ishiko said...

Heidi Shafiq : ok... agak scary.. keh3x =.='

ishiko said...

alif haris : hehee.. :p

ishiko said...

EZAN IDMA : hahaa.. sama la kita ^^

ishiko said...

naz : ahaha.. boleyyyyyy ~

ishiko said...

bunga : ^^

ishiko said...

Faraa Eiman's : hahhaa.. silaa ~