ThePeeps

Sunday, August 7, 2011

209. Sahur




assalamualaikum

Daripada Anas r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah kamu semua makan sahur, sesungguhnya dengan bersahur itu akan beroleh keberkatan.”

(al-Bukhari dan Muslim)


Umat Islam disunatkan untuk makan sahur sama ada bagi puasa wajib mahupun puasa sunat, sekalipun mengambil sedikit sahaja dari makanan atau pun minuman. Hikmah disunatkan makan sahur ke atas orang yang hendak berpuasa ialah untuk memberi kecergasan dan memperbaharui niat untuk berpuasa pada esok harinya. Orang yang berpuasa dan makan sahur pada waktunya dengan niat kerana Allah, nescaya Allah akan memberikan rahmat dan keberkatan di dalam hidupnya dan inilah kelebihan yang tidak diperolehi melainkan bagi orang-orang yang bersahur sahaja.



bilaa nak balik sahur kat rumah ni.. sobbss...
[google]



*sahur sangat best kalau ada sup, cukup !!
terlepas pulak tadi... T.T'



33 comments:

NOOR FATIN said...

saya dok asrama dlu xpenah sahur. hehe. dok rumah je..

Tukang Karut said...

esok sahur bersendirian semula... sob sob sob...

ILA HonEyBuNNy said...

sabar2....

nanti sahur di rumah yer...hehe..

Umie Artoqiemie said...

baru pagi tadi umie sahur ngan sup.
sup tulang yummy ^_^

d_LA said...

x sbr nak blk sahur kat rumah jugak..huhu

miZz_nizZ said...

shur best!suasana tenang je!hee

Heidi Shafiq said...

slmt bersahur.. :)

Novelgurl said...

waalaikumussalam,

err..kkdng mls gak nk bngn shur..hee~

embun d tengah malam said...

sahur aku buat masa ni juz maggi...takpun makan kurma...dan makan roti canai...belum lagi makan nasi...hoho

KimiCnoL said...

puasa kene lauk sedap2..paling tak pon telur goreng ;)
cara mudah buat doodle??

ishiko said...

NOOR FATIN : eshh.. rugi la.. sahur nga membe2 pn best gak ^^

ishiko said...

Tukang Karut : ohh.. ohh kenapkah?

ishiko said...

Tukang Karut : wuwuuu.. xsabaa

ishiko said...

Umie Artoqiemie : yaaa ampunnn...
dak ni nk kena cepukk ni, grrr

ishiko said...

d_LA : haa.. kan dLa kan.. ^^

ishiko said...

miZz_nizZ : hmm.. tenang.. mkn smbl pejam mata.. ;P

ishiko said...

Heidi Shafiq : ^^

ishiko said...

Novelgurl : HEHE.. kadang kadang la kan..

ishiko said...

embun d tengah malam : maggi? blh telan ke

ishiko said...

KimiCnoL : telur goreng dengan sup.. sedap2.. tu utk sahurr yee..

stuck said...

alolo...cian die...hee~ xp xp...sabo ea...

Hans said...

lega sebab sepanjang puasa duduk rumah
jadi xpernah miss sahur
:-)

apik pehe said...

kiter same..wuuuuuu

Asrul "iLham" Sany said...

tak brape berselera sgt bersahur sb teringat kat mak + ayah T_T

nazira said...

sme.. x sabar nk bersahur kat umh at kampung halaman.. tengah menghitung hari.. hu3..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

miZz_nizZ said...

salamramdahn ye=)

ishiko said...

stuck : xpee.. smggu lagi nk balik ^^

ishiko said...

Hans : ok hans..sgt best, sekian ~

ishiko said...

apik pehe :wuwuuuu... sobss

ishiko said...

nazira : menghitung hari,
detik demi detik.. :'(

ishiko said...

miZz_nizZ : ^^

fahmie firas said...

Best Entry Ni
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.

http://fahmiefiras.blogspot.com/

YOUsoF said...

Dekat nak raya nanti dapatlah sahur ngan family.. InshaAllah..




waduh, nikmatnya terlepas sahur..