ThePeeps

Sunday, January 13, 2013

307. It will be new me.

Assalamualaikum w.b.t....


Tahun 2013 will be a meaning year for me. It will change everything.
Tapi masih lagi bertuah, bersyukur. senyum dengan hati yang kuat.
I'M NOT EASILY DEFEAT. I'M STRONG.


09/01/2013, Rabu;
Wake up as usual, meet friends, having my nutritious breakfast.
I have class as usual, having my lunch as usual.
After solat zohor, i have suddenly terrible stomaches. *tak pernah sakit macam tu.
About half hour in toilet, nothing change. Lepas minum dua teguk air, finally boleh buka mata and bernafas lebih baik. Sekali lagi pegi toilet, terus muntah lunch and got light diarrhea. *sekali tu je
Tapi sakit masih lagi teruk.

After 1 jam lebih, kawan saya terus bawak pegi klinik.
Meet the beautiful doc, story A to Z.
She decided, i have colic, maybe food poisoning, maybe i'm having diarrhea, dats why sakit perut.
Balik hostel, take some medicine, rest. Sakit kurang sikit.
Malamnya sakit lagi, (tapi tak seteruk siang tadi) bahu and belakang have a great paint kalau cuba baring.
Luckily my roommate buy some Salonpas, lepastu memang lekat kat setiap tempat sakit.
Lepas subuh, baru boleh lelap sekejap.


10/01/2013, Thursday;
Luckily i have no class in the morning. Boleh sambung tidur kejap.
Having lunch (roommate tolong beli), then take some meds. Rest, tapi masih lagi rasa sakit.
Tak hilang langsung, So i had to skip kelas petang.
Malamnye lepas maghrib, i ask my friend to bring me to hospital after she asking about my condition.

Sampai hospital about 9pm, meet de funny doc, story A to Z again. Kena bebel sebab datang hospital lambat, blood pressure test, urine test, pregnancy test, scan sampai dua kali *tibatiba rasa macam orang mengandung =..=', finally found something weird. (all the test sebab takut i had appendices).

De doc yang ambik my case tak dapat nak nak kesan kenapa my ovari besar sebelah. Is my ovary swallowed? or is it a clog? *clog is darah beku. So, saya kena tahan kat wad malam tu sebab kena tunggu doc pakar to confirm kan sakit apa. Lepas masuk wad terpaksa la bagi tahu parent, memang la diaorang terkejut pukul 1pagi i masuk wad. Terpaksa bagi tahu sebab rasa sebak pulak stay kad wad sorang. Kesian kat kawan, i ask her to balik and datang tomorrow morning.
Malam tu, disoal siasat doc again, take some meds and sleep tightly. Alhamdulillah..


11/01/2013, Friday;
Wake up with terrible pain again, after take some meds baru lega sikit.
Masa ni dah transform pakai kimono hijau, *errr..baju dalam wad. Lepas breakfast tak sedap, doc datang melawat then disoal siasat lagi, nurse datang selang a few hour ambil blood pressure, doc datang ambik darah. Pagi tu jugak doc pakar datang check, then he said maybe i need an operation. So, i need to puasa and just masuk air dalam badan. Masa tu hanya Allah tahu betapa takut nya and how i need my parent.

Then dapat turn pegi scan dengan doc pakar, sangat takut sebab ada akak yang pergi scan skali dengan saya tu, she need an urgent operation :'(. After scan, both doc jelaskan apa yang sebenarnya berlaku.. And what i need to do.


Actually,
I had CYST in my left ovary, thats why the second time scan, my ovary look like swallowed. The cyst tu about 5.5cm in my ovary,. I repeat, its in my ovary, not rahim, perut, or else. So doc decided its not dangerous for me rite now. But i still need to do follow up with doc pakar lepas ni. To make sure everything alright. Even it not really dangerous, i still cannot do any kerja berat, heavy exercise and most important cannot mengurut. It a BIG SAD THING for me.

Cannot buat kerja berat? oh my.. i'm teacher to be, i'm a KH and PJ teacher to be. I also need to climb over 4 or 5 tingkat building to reach at my class. I need to jump on trampoline with my student. I need to bring lots of thing to school, and every year i need to pack and unpack my stuff to begin new semester (oh, i'm a final year student, pheuw..)
Most important I Love Broga's Hills.. *even bukan panjat every month pun. sedih lagi.
I just love doing some activities. 

Tapi, still bersyukur sebab dapat kesan cyst ni pada awal lagi and it a good thing that i care about sakit perut plus tak pernah ambil pain killer untuk senggugut. Sebab masih boleh dikawal.
So lucky lagi the cyst is in my ovary, not in rahim, perut, fallopian tube or what so over yang perlukan urgent operation. Kalau saya masih lagi sakit, it just need a small surgery. Plus, perempuan ni perlu bersyukur sebab we have two ovary and Alhmdulillah, it will not effect me even i'm married and still will be having a baby.
I really hope so. For women if something happen at their rahim, it will be a great lost and sad thing.
Tapi ini semua kuasa Allah S.W.T, anything can happen. be positive.


That day, BIG THANK to my friends, classmate, lecturer yang datang melawat and kawan kawan yang teman sepanjang saya kat sana. Really appreciate it. Insyallah Allah akan balas ur kindness. :')


buruk benooo kualiti gambo ni..


Masa on call dengan my ummi, i told her everything and of cos with a heavy tears walaupun dah kawal tahap dewa. And she calm me to be strong, supaya still bersyukur sebab i'm still lucky. Always think positive. Insyallah kita takkan lemah kalau kita always positive. Kuasa Allah, anything can happen.

Petangnya i have light fever, dan masih rasa sakit. So i need to stay another day at hospital.
After taking same meds, i sleep like nothing happen.


12/01/2013, Saturday;
Tak sedar pukul beapa sebab nurse kejut nak ambil blood pressure, Masyallah sakit yang amat kat bahagian perut. Tahan saja then, Alhamdulillah sambung tido. About 5a.m nurse kejut lagi bagi makan ubat tahan sakit dan ubat demam. Sambung tido lagi..
6.30 a.m tersedar sebab alarm , huhuu.. kelaka bunyi rooster. Bangun termenung saja.. thinking and thinking what should i do. Pandang kiri kanan depan, patient yang ni dah keluar, yang ni dah kena operate, yang ni pindah wad, how about me? do i need to stay here another night? ohh..

Tengok jam dah 6.45a.m, sip a bit of water, gigih pergi mandi.. I need to solat before 7a.m!!!
Ohh.. keluar toilet dah pukul 7a.m having trouble again untuk buang ai besaa.. * hahaa.. i need to drink vitagen another bottle i think. Ohhh.. how i miss yakult !!!

Still tak larat nak pergi surau, seriyesly saya jalan terkedek kedek macam orang lepas bersalin. Malu betul. Tapi i do need to be extra careful. Then tarik baju kimono hijau elok elok, tarik my tudung, and i just solat sambil duduk as usual..*as usual sepanjang dalam wad la.. Alhamdullah, around 8a.m another doc pakar datang. Explain everything and i ask her thousand of question. It really not like me, asking people lots of question. I feel like, it's new me. Thanks to kawan kawan yang push saya untuk tanya doc macam macam soalan. Alhamdulillah, i'm clear about it.
Dat day juga, lepas dah tak rasa sakit lagi, doc release me to discharge. Big smile + a bit worried takut sakit lagi. :')
Even, tak sakit seperti sebelum ni, i still feel weird and uncomfortable, the worst thing is i cannot run. tears.


Big Thank juga untuk my ayahsu and maksu kat Muadzzam yang willing turun Batu Pahat jenguk saya plus uruskan masa nak keluar plus belanja makan then hantar balik hostel. Actually mereka nak stay another day tapi xdapat juga sebab saya pun rasa tak larat nak keluar another day. They promise will come to BP next time. Hahhaa.. tibatiba rasa nak naik bas lajulaju dan pergi lepak rumah diaorang. I think it will be fun to gaduh and berebut ipad dengan little Atiqah and Amar.. hehe

Malamnya, i had light fever again. Lepas makan nasi bubur yang super delicious (haha..tapau masa makan balik hospital) take some penadols, Alhamdulillah boleh tido.


13/01/2013, Sunday;
Alhamdulillah wake up as usual. Just a bit tired.
Today i just felt like new me. I don't know apa yang baru, i just felt it will be new me. Maybe i will continue felt like that for another and another and another day.
After wake up again, i pegi jemur pakaian yang di basuh malam tadi *pakai washing machine of cos, don't worry.. I'm sweating, and i just love it.

Start my day with nutritious drink *wide smile, and read my inspiration blog. She is de inspiring AmalinaPeter. I just love to read her blog. Of cos theres  lots of other inspiring people i had, she is on of it. and, i quickly pm her FB to tell her about my cyst. I hope she will give a great respond. Can't wait.



Setelah decided untuk menuju kehidupan yang lebih baik, Allah terus bagi ujian besar. Masyallah.. be positive. senyum.





4 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

semoga kesihatan lebih baik :)

ishiko said...

Tenkiu dear :)

me in LDR said...

awak camne sekarang? dah lama tak jenguk sini..maaf..=(

ishiko said...

me in LDR : alhamdulillah.. baik2 aja.. :D