ThePeeps

Tuesday, May 17, 2011

165. Haruslah rajin, walaupun malas^^



yerr... saya pun peminat ELMO, kenapenye... kan best tengok elmo yg chomel ni kat atas meja.. baru semangat nak setadi.. *err.. adee.. kee.. T_T"



Assalamualaikum..
Apelahal tiba-tiba.. pastu kaitannya elmo dengan kerajinan dan kemalasan ni.. suka sangat merapu entah hape-hape. En3 tak berinformasi langsung.. macam mana la nak semangat setadi ni..
 Baik, sila ambil informasi kat bawah yer..



Tips-tip untuk rajin belajar. *Sila la ikut kalau berkesan untuk anda^^


1. Tanya pada diri anda dan jawablah sejujurnya. Fikirkan sejenak mengenainya. (fikir punya fikir, da memang malas sejak azali, nak buat cemane lagi kan?)
Apakah faedah daripada sikap malas aku ini?”

2. Senaraikan kesan dan akibat sikap malas yang ada pada diri anda. Ini bertujuan untuk menyedarkan minda anda bahawa sikap ini tidak berfaedah langsung. Selain itu, ia membuat minda anda ‘sakit’ dengan sikap ini. (kalau rajin laa..)

3. Kekalkan momentum kerajinan anda. Jika anda sedang melakukan sesuatu dan ingin berhenti berehat, pastikan anda berhenti tidak lama. Kekalkan momentum tersebut. Semakin lama anda berhenti atau berehat, semakin kurangnya semangat anda menerusnya. (contohnya, tenga tiba-tiba rajin setadi kan, pastu gedik g jenguk FB/Belog, memang la hilang momentum kerajinan tu..)

4. Membayangkan kesan positif yang anda perolehi kesan daripada sikap rajin anda. Contohnya anda membayangkan anda mendapat keputusan yang cemerlang atas kerajinan anda, lalu ibu bapa anda menghadiahkan anda RM500. Disayangi teman dan diminati ramai..Hoho..  (takpun dapat DSLR ke sebijik, best jugak^^)

5. Akhir sekali senaraikan mengapa anda ingin membuang sikap malas. Tampalkannya. Untuk berubah, manusia perlu mempunyai sebab. Jadi tuliskan sebab itu.
(sebab, lepas je exam anda akan dapat berjimba-jimba denga gembiranya, keh3)

6. Lekatkan kata-kata perangsanag atau gambar yang boleh buat anda bersemangat untuk belajar. (haa.. ni boleh aplikasikan, letak gambar parent ke, awek/pakwe ke.. ape-ape je lah^^)

letak gambar ni bukan jadi rajin, tapi tambah temenong ade la.. keh3


7. Selesakan tempat belajar untuk mewujudkan perasaan yang bersemangat, seperti mengemas tempat belajar dan memasang lagu jika anda tidak selesa dalam keadaan sunyi. (yang ni memang berkesan, da tempat setadi kemas je..mesti la rajin kan.. lagu tu jangan la pasang lagu LinkinPark atau RockKapak, pasang la lagu yang rilek-rileks siket.. AnuarZain ke.. err.. MaherZain ke.. heheee..)


Haaa... sila la aplikasi kan tujuh tips yang best tu. Kenapa tujuh je? err... suka hati saya la nak bagi tujuh ke tiga ke.. tigapuluhenam ke... tigapuluhtujuh ke.. tigaratustiga ke... *aissshh... apesal asek sebut feveret number je ni. -..-"


Ok, selamat mencuba dan GOOD LUCK kepada rakan-rakan yang sedang exam dan belom lagi exam.. sila-sila la wujudkan perasaan rajin tu ye.. ^^


*ghajen pulak aku menghapdate musim setadi week ni...



45 comments:

FaTinFiRDaUs said...

cuba tukar letak gambar mak/ayah ngah marah. konfirm 24jam stadi je.. hehehe

Nadia Mashuri said...

hehee..
same lah.. kite pun suka juga elmo tuh..
=)

ishiko said...

FatinFirdaus: err.. memang pun.. saya letak muka dyeorg bekerot kat meja.. keh3..

~cik tiram~ said...

bagus2...nasehat yg bagus..^^

~cik tiram~ said...

bagus2...nasehat yg bagus..^^

ishiko said...

Nadia Mahsuri: ehhee.. haii pive siket!!

Nasriq said...

hummm... malasnya nak baca...

sarzli said...

elmo gemok lagi..hehehe

Merahitam said...

berkesan tak kak??

huhu

shafmechy said...

dah try suma..susah nak menjadi..pemalas tegar kot =P

storyfromme said...

good luck jugak :)

iekaa said...

berinfo,..hehe
yg no 7 tu stuju bngt..kne bkk lagu baru bole blaja..kalau x mngantuk yg amt

sobri yaacob said...

ye...bagus tip ni..kalau saya bg reason mls pg bljar..awak plak...cara nak bljar...he..he...

nice entry :)

ABU said...

tips yang bagus..harusla di amalkan..

ecah. mshuri said...

xpe2.jgn malas2.rilek2 dulu nnti stadi balik eh.heeeee

ishiko said...

Nasriq : ohhooii.. org tak exam boleh la bermalas-malasan^^

ishiko said...

cik Tiram: maceh.. ^^

ishiko said...

sarzli : xpe.. elmo chOomell =b

ishiko said...

azie: berkesan la jugak... ce teray... ce teray..

ishiko said...

shafmechy: serius??? mmg tegar rr neh.. last kali amek wudhuk pastu solat, pastu doa..tu la pnyelesaiannya.. *lupa nk mention

ishiko said...

storyfromme: maceh3x!!! ^^

ishiko said...

iekaa: gud3x.. sila buat ya... p ada setg org xleh stdy buka lagu.. xmasuk katanye.. nk sunyi je..^^

ishiko said...

sobri yaacob: hahaa.. senanye lepas buat en3 ni baru sy tgk en3 qmo tu.. hahaa.. bagus kan..^^
maceh^^

ishiko said...

ABU: haruss la kan... ok, sila amalkan!!

ishiko said...

ecah.mahsuri: memang itu la aktivitinye.. keh3.. leh mls byk2..

Izyan Masri said...

YAN DAH GUNA TIPS PON TAK RAJIN NAK STUDY JUGAK.CM MANA NI ? XD

FaTinFiRDaUs said...

habis dah la tu baca buku?? huhu

diana said...

kata2 perangsang tu yang penting..
kata2 perangsang ye adik2..
bukan kata2 yang buat terangsang..
hehheeheh

Wanybunny said...

good luck !

syAzAnA said...

benda nie mmg semulajadi. huhu. kalu dah malas tuh, malas jelahh. huhu

nelly said...

mari merajinkan diri !
=)

ishiko said...

IzyanMasri : keh3... kalo solat nga doa xleh tlg juga, tido la yan... pastu bgn balik.. ^^

ishiko said...

FatinFirdaus: er.. hmm.. da habis.. tp.. err... mcm xingat je.. keh3

ishiko said...

diana: haaaiissshhh... kak.. ni yg terangsang ni... hik3

ishiko said...

WanyBuny : gud luck juga syggg!!!

ishiko said...

syazana: tapi.. harusla dipupuk utk kebaikan diri.. kalo tak mnyesal tak sudah..

ishiko said...

nelly: yess!!!! gud nelly ^^

haippp.. sya pn kena sambg setadi dah..

naz said...

haha kalau lelaki hensem nyanyi semua perempuan bersemangat kot hahah

apik pehe said...

hehe..study2..g nuh..

Rollo De Pedicula said...

hhahha
ada juga amalkan tips nih sikit2

Filem Nur Kasih The Movie Tidak Akan Ditayangkan Di Mana - Mana Siaran Berbayar : Satu Langkah Yang Bijak

fybest said...

lepas ni akan jadi rajin untuk belaja~~=)

ishiko said...

naz : hahaa.. naz ini memang lah kan begitu.. =b

ishiko said...

apik.pehe: ye apik!!!

ishiko said...

Rollo De Pedicula: hahaa.. bagus kan.. sila la malkan selalu ^^
wahh.. saya da tgk Nur Kasih tadi^^

ishiko said...

fybest: bagus fy!!! >__<