ThePeeps

Thursday, June 23, 2011

180. Batu Pahat femess dengan apa??

Assalamualaikum readerss...
rasa nak hapdate belog, tiba-tiba teringat pensyarah saya tadi. dah beberapa tahun saya jadi penduduk negeri Johor ni. *hahaa bunyi macam lama jep.. padahal baru 3tahun lebih je..


Masa syok je dalam kelas pn.Ong tadi, beliau ade tanya kami; 'dekat Batu Pahat ni kenal dengan apa ha?'. kehkehkeh... paham tak soalan beliau tu. Mula-mula saya blur juga.. ape yang beliau nak tanya tu.. dah beliau tengok semua diam jep, diulangnye balik soalan tu.. Beliau pun bagi jawapan sekali.. asam pedas, mee racun..

Laaa.... beliau tanya pasal makanan ke.. pikirnye pikir ntah ler.. yang saya tahu tempe dengan makanan pedas la.. hahaa.. Sebab saya ingat pengalaman perit mula-mula datang johor, minggu orentasi saya saya sarapan mee goreng dengan telur sambal.. subhanallah, sakit perut seminggu saya kat sini....
(suka makan pedas, tapi akan sakit perut, huhuu.. ^^)


Hah, kembali kepada soalan pensyarah saya tadi, macam-macam la classmate saya bagi jawapan kan. Classmate saya pulak takde sorang pun orang joho. Memang la kami main bedal je bagi tahu apa yang kami makan kat sini. huhuu.. Asam pedas la, mee racun, tempe, kerepekk, macam-macam lagi.. Tapi salah rupanya... Tahu apa jawapan pensyarah saya tu?? KERANG katanya.. sebab kat joho ni ada kawasan tangkap kerang.. hah? terkezott la saya.. saya da memang suka makan kerang, nak-nak bulan puasa.. fuhhh.. memang best la balik teraweh pekena kerang rebus .. ummmm ~




[meleleh air liurr google gambar kerang, keh3x..]



Ahh.. korang orang Johor, ye ke jawapannya KERANG




*wuwuwuu.. dah tiba2 rasa nak makan kerang da... >.<


43 comments:

ayisy said...

Hurm~ Pernah komen ke tak ekk kat blog ni. Huhu.. Lupa la. Hurm? Belajar kat IPTHO rupanya. Saya IPGKTAA, Pahang.

Apa yg ada kat Johor? Heh! Sy orang Johor pun pyh la nak jawab. Yg tau cuma nasi baryani, otak2..itu jelah. Pensyarah tanya pasal mi racun BP, saya pun tak tahu. :P

Sbb kenapa tak tahu apa yg special? Mungkin sbb dari kecik duduk Johor. Jadi benda istimewa dah terbiasa. So, tak nampaklah apa yg istimewa.

fmunyraz said...

peveret kak za jugok. lap air liur. laaappoo~ o_O

ABU said...

aku pun suka makan kerang sedap oooo...

Farah Mudrikah said...

Ya Allah sedapnya kerang !!!

muhamad hanif said...

kerang ? tak suka..
AHHAHAAH

orang cakap asam pedas dia style..tpi taktau kedai mana...

najihah sahami said...

haha..serbu johor la kalau camtu..^^

apik pehe said...

haha..apik ore klate..apik rase yer kot..hehehe

Nasriq said...

ntah la... mungkin kot... tapi aku suka durian batu pahat, dekat minyak beku... sedap oooo...

mOnAlEa said...

sedapnya kerang.wat meleleh air liuq je

'AQILAH said...

kalau mknan special kat bp mee racun kot :D kalau muar mee bandung...mee rebus pun sedao gak..:)

ps:sesuka aku jer haha

nanad said...

ayoyoyoyo.. :O

miss inna said...

tak pernah lg inna makan kerang..betul ke sedap? hehe! nak rasa juga la..^^

Nour Akmal said...

mmg terliur lah tgk kerang tu..
sllu mkn kerang rebus n bakar je..
yg ni nmpk mcm len dr yg len lah..huhuhu

fifianggun said...

uishhh,,,gambar kerang,,,my feveret tu!!!!!

atifa said...

betul true.:).cehtt,tp kteorg satu fmly pn fav kerang kak.nyummmm.slruppp.;pp

naz said...

ok dah melelehhhhhh air liur malam2 ni hahaha

ishiko said...

ayisy : alahaiii... nampak sgt lama xsinggah ni, huhuu.. yaa.. iptho!!

ohh.. ada juga yg jwb nsi briyani ni.. pensyarah saya kata org tanya dya psl mee racun, dya pun tahu...^^

ishiko said...

fmunyraz : ohh ohh.. sedap an k.za

ishiko said...

ABU : haha.. giff me paiff la^^

ishiko said...

ABU : haha.. giff me paiff la^^

ishiko said...

Farah Mudrikah : masyallah sedapnye kan.. huhuu

ishiko said...

muhamad hanif : hahaa.. dulu2 sy pun xsuka kerang, tp most of my fmly suka... rasa jelessnye dyeorg suka mkn kerang, nk makan sy kena pejam mata.. sekarang lagi suka^^

ishiko said...

najihah sahami : hahaa.. mai3x ..

ishiko said...

apik pehe : sy pun ore klate la apik.. dan sy xpnh mkn kerang kt sini pun.. keh3x..

ishiko said...

Nasriq : kat minyak beku?? wooo..
uh.. durian pun best^^

ishiko said...

mOnAlEa : hahaa.. saja letak gambar yg extrem sedap tuu..

ishiko said...

'AQILAH : thehe.. ape yg kita suka makan mesti la kta rasa pemes, keh3x..

ishiko said...

nanad : hahaa.. teliurr la tteww...

ishiko said...

miss inna : ya allah ruginya inaa... sila la teraiii... tp make sure yg fresh ya.. kalo x, gatal2 nnti^^

ishiko said...

miss inna : ya allah ruginya inaa... sila la teraiii... tp make sure yg fresh ya.. kalo x, gatal2 nnti^^

ishiko said...

Nour Akmal : hahaa.. nk yg pelbagai lagi sila google ^^

ishiko said...

fifianggun : gambar ke kerang feveret fifi ni?? huhuu..

ishiko said...

atifa : ahaha.. nnti suh mak masak ya, akk dtg makan..^^

ishiko said...

naz : lap naz.. lap... >__<

Azam Sad said...

Ahha, meh orang Johor bagitahu jawapan:

http://azamsad92.blogspot.com/2011/06/batu-pahat-makanan-apa-best.html

hehhe, sila-sila...dapat makan free...:D

~cik tiram~ said...

aaaaaaaa sedapnye kerang bakar !!!! huwaaaaa...

d_LA said...

naseb baiklah internet selow, gmbr sume xleh tgk..hehe..kalo x mmg 1 penderaan la...

Suhaime said...

Pernah makan kerang bakar tak? Emmm..sedap tau. Kalau pegi Penang, cari kat Gurney Drive Food Court..tapi malam shj dibuka.

sohighmay.blogspot.com

ishiko said...

Azam Sad : ahahaa... ko mmg nk deraa akk dek..

ishiko said...

~cik tiram~ : hahaa.. sedapnyaaa...

ishiko said...

d_LA : sian d_LA selalu xleh tgk gmbr kt belog ira... berat sgt ke belog ni..

ishiko said...

Suhaime : err...senanye xpnh try kerang baka.. hehee.. peneng??? wauww.. nk try ah.. ade kazen kt sana^^

Ila Aqilah said...

thee..qilah orang BP, tapi tau pun pasal kerang..hahaha..eh, trylah makan roti nan dekat ngan badminton nye court tu..femes gak lah..hehe