ThePeeps

Saturday, December 10, 2011

255. Eclips

Assalamualaikum..

Musim cuti santai di 'rumah manis rumah' memang tiada tandingan. Kalaupun rasa boring, tak lah sampai tahap azab boring dekat kampus. Memang lain kan kan kan. Beberapa hari ni memag 'sunny day' betul.. pheuw.. sampai saya dapat fever free jer..
Alhamdulillah, hari ni dah rasa ok siket. Sebab malam tadi rajin nak makan ubat, heee... Cuma sengal sengal badan tu biasalah kan. Sejuk pulak pagi ni.. 'sunny day' memanjang, pagi ni 'raining day' lah pulak.


Kalau korang tahu, atau tak tahu.. meh sini nak bagi tahu. Eh? ape merepek ni. Errr.. Eclips, fenomena gerhana selalu terjadi ataupun memang fenomena alam yang biasa kita lihat bukan? Dari semalam kecoh hari ni merupakan gerhana matahari dan bulan..







Gerhana matahari dan bulan bukan berlaku kerana kemurkaan Allah swt, tetapi merupakan petanda kepada kebesaran kekuasaan Allah swt. Ia juga berupaya menjadi peringatan kepada manusia tentang azab dan nikmat yang dijanjikan Allah swt pada hambanya kerana fenomena gerhana ini sangat besar ertinya samada dari penghayatan iman dan sains. Ia bukan fenomena baru yang hanya berlaku pada akhir zaman ini tapi telah berlaku sejak alam ini dijadikan dan juga pada zaman Nabi saw yang dikenali sebagai sebaik-baik kurun.


Dalilnya :

Diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim dari Aisyah r.a. bahawa Nabi SAW bersabda:


إِنَّ الشَّمْسَ  وَالقَمَر َ آيَتَانِ مِنْ ايَاتِ اللهِ  لاَيَخْسِفَان ِ لِمَوت ِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ، فَإِذَا رَأَيْتُمْ


 ذلِكَ فَادْعُوا اللهَ وَكَبِّرُوا وَتَصَدَّقُوا وَصَلُّوا



Maksud: “Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua macam tanda dari tanda-tanda kekuasaan Allah. Terjadinya gerhana matahari atau bulan itu bukanlah kerana kematian seseorang atau kehidupannya. Maka jikalau kamu melihatnya, berdoalah kepada Allah, bertakbirlah, bersedekahlah serta bersembahyanglah”





Lafaz Niat Solat Sunat Gerhana Matahari :


أُصَلِّى سُنَّةَ الكُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى


Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Taala.”





Lafaz Niat Solat Sunat Gerhana Bulan :


أُصَلِّى سُنَّةَ الخُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى


Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat kerana Allah Taala.”




sama samalah kita sujud dan bersyukur atas kebesaran yang ditunjukkan oleh Allah S.W.T, agar kita tidak terlalu leka dan lalai serta jauh dari petunjuknya. 
Untuk rujukan, dan cara solat yang lebih lanjut ;







*dah lama tak buat en3 pasal info ^.^



11 comments:

Anisa Hang Tuah said...

terima kasih utk info :)

Juliet_iRa~" said...

thankss share..

mlm kan kan?

ORLANDO AHMAD said...

tempat gua ni mendung pulak

ABU said...

orng dulu dulu mesti ingt gerhana tu apa kan.. msti bnyak kepercayaan karut..

JHaZKiTaRo said...

thanx for sharing.. :) anyway, salam kenal.. kalau nak baca my experience travel ke 46 buah negara, sila2 la singgah my blog (Aku Sebutir Pasir).. :)

ishiko said...

Anisa Hang Tuah : sama2..
tengs sudi baca ^^

ishiko said...

Juliet_iRa~" : >,<

ishiko said...

ORLANDO AHMAD : taknampak eh

ishiko said...

ABU : tu lah..
org sekarang, hepy2 je tgk..
berkumpul ramai2 tgk.. tanda kebesaran ilahi

ishiko said...

JHaZKiTaRo : ^,^
will visit later

Jurnal Murahan said...

haku rasa sedikit kesal semalam miss gerhana bulan

henci

.