ThePeeps

Friday, June 22, 2012

291. Persediaan untuk lebih kuat



Assalamualaikum wbt..

Salam jumaat penuh keberkatan. Alhamdulillah penuh keberkatan, walaupun cuaca tak menentu dengan sekejap sejuk sekejap panas. Macam hutan tropika pulak rasanya, rasa nak demam pun ada. Mungkin sebab tengok ramai kawan-kawan yang macam sihat dan macam tak ni. :)


Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata : Rasulullah bersabda, "Apabila masuk bulan Syaaban, (cerialah) dan sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu".


Bulan Syaaban merupakan bulan kedua selepas Bulan Rejab yang penuh keberkatan, sebelum tibanya Bulan Ramadhan yang penuh nikmat. Pada bulan Syaaban juga merupakan peluang yang baik untuk kita memperbaiki diri dari segala cela kerana pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menenangkan hati dan jiwa.

Marilah kita bersama-sama bangun dan bersemangat mengejar keberkatan Bulan Syaaban, supaya kita lebih bersedia untuk berlari dengan gagah pada Bulan Ramadhan yang penuh keberkatan nanti. Insyallah..



hehee.. ada en3 je mesti nak ada gambar XD



Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."


Sabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit."


Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."







22 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

sukacita dan perbaiki niat. sangat bemotivasi membaca ini.

Anisa Hang Tuah said...

mari kita perbanyakkan amalan =)

good entry dear

penjajah minda said...

bagus.insaf bila membaca.

nn lylyn said...

info yang sgt bagus =) thanks

blakepaghe said...

Alhamdulillah..pakcik tumpang tambah ilmu di sini...

Hafizin Jamil said...

perbanyakkan puasa di bulan syaaban.

Rtp Farra Arisha said...

semoga kita semua mendapatkan syafaat-Nya. :) Amin Ya Rabbal Alamin

eyjalukman said...

thanks for sharing :) smoga kita sama2 mendapat keberkatan dari-NYA :)

ஜ miss klanika ஜ said...

menunggu ramadhan pulak. mari bykkan amalan ~

hamzah ian said...

moga2 kita semua kuat hadapinya.. =)

Ardini Humaira said...

teringin nak puasa banyak2 bulan syaaban ni tapi sedang sarat... musim panas terik tahap max lak kat miri nih.. ibu mengandung tak menahan.. rasa nak pitam tak pekena air. huhu... risau pula ramadhan nnt usia kandungan mencecah 8bulan.. cemana la dapat x nk jalani ibadah puasa dgn jayanya

ishiko said...

Rapunzeel Cikilolo : alhamdulillah.. :)

ishiko said...

Anisa Hang Tuah : tengss Nis ^^,

ishiko said...

penjajah minda :)

ishiko said...

nn lylyn : perkongsian :)

ishiko said...

blakepaghe : bagus pacikk

ishiko said...

Hafizin Jamil : insyallah

ishiko said...

Rtp Farra Arisha : aminn..

ishiko said...

eyjalukman : insyallah juga..

ishiko said...

ஜ miss klanika ஜ : ramadhan kian menjelma..

ishiko said...

hamzah ian : insyallah..
hehhee.. amjah mmg kuat, kate otomen

ishiko said...

Ardini Humaira : insyallah..
lamanya taknampak dni :)