ThePeeps

Saturday, December 22, 2012

305. Discipline need self motivate


Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah cuaca panas pagi ni. Eh tak sabar tunggu washing machine siap sental baju baju, sebab sunshine dah memanggil manggil dah suruh sidai baju. Kehkehkeh... umi saya ni memang pantang kalau tengok matahari terik tapi xde kain kat ampaian, terus bising satu rumah suruh basuh baju dan dia pun gigih kutip baju sana sini sebab nak basuh. Katenye rugi...matahari tengah terik tuuu.. huhuu.. automatikly sifat ni turun kat anak perempuan dia. me. =..='


Memang dah menjadi kebiasaan hujung tahun ni musim hujan non-stop kat Kelantan ni. Nasib baik kat rumah ni tak banjir. Pernah sekali je banjir, selain sebab hujan non-stop rupanya ada saluran paip pecah kat rumah kami. Apa lagi, adik adik gigih la mendayung sampan dalam kawasan rumah tu. Nasib baik skali lagi, air tak masuk pun dalam rumah. 
Eh, tiba tiba tersedar merepek dari tadi macam dah lari tajuk entri ni *bunyi cengkerik.


Ok, bangun pagi gosok gigi cuci muka, mandi wangi wangi and finish what you need to do is also discipline rite? Bukan saja pengawas yang datang sekolah awal pagi, lepastu berdiri dekat gate lepas tu ambik nama student yang datang lambat lepastu bagi kat cikgu disiplin, baru la kira disiplin. *ok foine, tu pemikiran saya zaman budak dan pengawas tu memang saya. foine. 


Discipline need self motivate or it is self motivate? mana satu yang betul? *garu garu kepala. Saya rasa depends pada pemikiran kita kot. Err.. yeke. 
Sebenarnya disiplin ni banyak maknanya. 
Biasanya orang yang berjaya ialah orang yang berdisiplin dan tahap disiplinnya juga mesti lah luar biasa. Sangat luar biasa means sanggup berkorban. Berkorban masa, tenaga, wang ringgit kadang kadang berkorban apa yang kita suka. Hmmmm... berkorban apa yang kita suka, sebab tu la dikira tahap disiplin tu luar biasa...




Discipline is the bridge between goal and accomplishment, see..the bridge! Jambatan atau jalan untuk berjaya. It more to our attitude. Perangai kita, sifat kita yang rasa nak berjaya atau nak sesuatu. Orang yang berdisiplin ni juga biasa nya they have goals to achieve rite? Bila kita ada impian atau perkara yang kita nak, automatikly kita akan work for it, and it need self discipline. Hmm..disiplin juga boleh difahami berdasar jenis goals or perkara yang kita nak capai (boleh google quotes) *foine lagi, bahasa pun dah rojak.


Tiba tiba merepek pasal disiplin ni kenapa kan? Hahaa.. rasa berdisiplin pulak bangun pagi pagi, kejut semua family, buat perkara yang perlu dibuat and having breakfast together. >___<




DISCIPLINE, yeahhhhhh YOU!!!! you de one yang terkial kial pegang chopstick tu, STOP eating crazyly and be discipline!! sobbss ~..~'






#asal update entri je nak kena ada gambar, foine.

2 comments:

Hans said...

setuju
kejayaan bermula daripada sikap disiplin yang tinggi :-)

Y said...

Sedapnye makanan~