ThePeeps

Friday, May 27, 2011

170. sambungan Ekspedisi Broga Hills | Part 3 (final)

Assalamualaikum...

thehee.. tadi tiba-tiba rasa nak pegi buka buku, pastu setadi. Mungkin dah tabiat beberapa minggu ni duk hadap setadi week. Pagi tadi paper BMM3101 memang durjana lagi kejam.. tak baik langsung dengan saya. Padahal paper last tu.. hisssshhhh.. tp, alhamdulilah.. semester ni dah tamat. Well bai-bai dis semester and say hello to next semester.. *errr.. tu sem depan la baru cakap helo, nanti potong mood nak holiday. weee~

Sebelum saya sambung packing barang-barang untuk balik esok, berserta rutin tiap semester student IPG iaitu mengkosongkan bilik, harussssssss la saya hapdate belog dulu. hehee.. dan Sebelum saya hapdate cerita pasal holiday nanti, maka wajib la saya selesai kan en3 bersambung saya iaitu Ekspedisi Broga Hills.. yesss... kalian boleh rujuk pada en3 saya yang lepas ya... 



Ok, saya ada bagi tahu pasal part 3 kan, hehee.. en3 part 3 ni pasal perjalanan turun kami masa di Broga Hills tu. Kononye masa turun tu nak ikot jalan belakang bukit, tapi ternaik Gunung Tok Wan kat belakang Broga tu. Maka, secara outomatiknya kami tersesat!!!!!!!!!!!!!




dah seronok sampai puncak tu, amek gambar semua, rilek-rilek kejap.. saya, pakcik, makcik, dan abg.sepupu pun discuss la pasal nak turun. Sebab masa nak naik puncak tadi, kami discuss pasal nak turun ikut belakang bukit. (kami nak turun belakang bukit sebab jalan turun Broga tu cerun yang sangat fuyyooo... nak bunuh diri ka?*err.. tu persoalan kat otak saya la masa mula-mula tengok. Tambahan pula saya dengan makcik sangat la gayat. wuwuwuu... T_T" 


Ekceli, pakcik nga makcik saya jumpa jalan belakang ni masa beliau-beliau naik Broga dengan membe-membe dulu. Nak dijadikan cerita, mereka ni sebenarnya otai gunung, jadi setakat Broga tu tak thrill la orang kata.. tak keluar peluh pun, (poyoo betul pakcik aku neh). Mereka pun sambung la ekspedisi naik ke Gunung Tok Wan kat belakang Broga tu. Tapi......................... masa tengah syok-syok daki tu, mereka tersilap masuk lorong pastu masuk kebun getah, naik turun.. naik turun, nasib baik jumpa pakcik penoreh getah cakap mereka sesat jalan.. Hahaa.. pa lagi pakcik tu tunjuk jalan turun je la..


(Kembali kepada ekspedisi saya)
Masa ekspedisi bersama saya ni, mereka pun nak aplikasikan la pengetahuan yang ada. nak tambah thrill katanya. Takat naik Broga pastu turun macam tu, tak best kata nya.. Sekali........ kami tersalah naik lorong. sepatutnya kami masuk lorong ke arah kebun getah tu, tapi termasuk lorong menuju ke Gunung Tok Wan tu.. punya la penat jalan, daki, panjat, naik, turun... tak sampai-sampai. 
Kami sedar sesat tu sebab da jumpa signboard Gunung TokWan berapa ratus km lagi ntah masa tu.. kira dekat da sangat. Jadi, kami teruskan nak naik Gunung tu.. tapi sampai kat satu cerun yang agak angker*kira pembahagi antara gunung, kami berhenti rehat pastu discuss balik. Tak jadi la kami naik gunung tu sebab pakcik saya bimbang kalau naik nanti turun nak dekat petang da. Makanan, minuman kami semua dah habis masa tu.  Kami buat keputusan nak turun balik ikut jalan Broga tu.. *masa tu saya rasa down sangat sebab dah letih kan, pikir pulak kena turun ikot jalan naik tadi. memang saya doa sangat-sangat supaya jumpa jalan turun belakang bukit tu.

Alhamdulillah... dalam perjalanan turun tu, kami jumpa jalan turun belakang bukit yang kena lalu ikut kebun getah tu, Tapiiiiiiiiiiii........ punya lah jauh perjalanan berganda-ganda dari jalan naik Broga tu. Subhanallah.. dah la panas tengah hari, air pulak da habis, baju seluar kasut kotor, kena getah, gigit nyamuk, saya kena gigit anai-anai lagi *nasib baik x teruk... Bayangkan la betapa penat, dekat jalan yang landai tu kami jatuh banyak kali.. padahal jalan terus je.. Jumpa air terjun macam jumpa peti sejuk!!! *tapi tak berani nak minum.. just bersihkan apa yang patut. 

Akhir sekali, jumpa je jalan turun terus nampak jalan raya... Seronok tak payah cakap, macam orang sesat berbulan rasanya... Terus lari-lari sambil jerit, 'cherryy... cherryy...' *kahkah. sungguh comell semuanya masa tu... Apa lagi hidupkan enjin keta terus pergi isi perut..
Walaupun rasa nak naik lagi Broga Hills, sumpah taknak turun jalan belakang tu da...





*ahhh... saya da fed-up!!!! berjam-jam tunggu upload gambar.. besok2 saya tambah gambar masa sesat....
sekian, bai 


18 comments:

Anisa Hang Tuah said...

waaaa

bestnyee


:)

Nasriq said...

isk... nasib baik jumpa jalan yang benar... kalau sesat kan malu... masing2 otai gunung...

eqbalzack said...

abg eq tak sampai lagi bukit broga ni...padahal kampung mak dekat je kat broga tu.. hehe

sarzli said...

kalau panjat bukit ni tiap2 minggu br la cepat kurus..ehhh

ishiko said...

Anisa Hang Tuah : best sgt Nis, nanti sila pergi ya ^^

ishiko said...

Nasriq : bhaha.. tahu xpe.. ^^

ishiko said...

eqbalzack : abg Eq!!!! lamanya xsinggah.. ^^

haa.. ye??? sila lapergi, sebelom pemandangan nya hilang keaslian..

ishiko said...

sarzli : grrr... memang... =b

d_LA said...

bestnye..dah lama x naik bukit trn bukit ni..huhu..

hamzah ian said...

aku tak pernah g broga

Hans said...

walaweh
stamina tinggi nih

Ain Zulaikha said...

macam best, ni yang nak ajak kawan ni pergi sana, hahaha padahal baru nak mula kuliah ni

ishiko said...

d_LA : sila pergi dgn kadar segera, huhu^^

ishiko said...

hamzah ian : sila la pegi.. ko kn selalu hiking^^

ishiko said...

Hans : mengah jugak laa.. keh3

ishiko said...

Ain Zulaikha : mmg best!! pergi la.. weeknd pn ok, tp sila pg hari sbtu.. kalo skt kaki blh la cover sehari..

alif haris said...

perghh naik broga .. sy ngn kgkwn pn rncang nak naik situ .. best tak ?

NUR AIN AZMAN said...

best nyerrr naik broga.
i pun x prnah g lg
mbe2 prnah laaaa

follow me back :)