ThePeeps

Monday, October 10, 2011

235. Keluarga keDua

Assalamualaikum

bertuah punye tuan belog sebab dah berapa lame tak hapdate belog. sibuk memanjang aje memanglah sampai tak tahu nak hapdate ape. try je nak hapdate, ilang idea pulak... Memanglah tak tipu sebab sepanjang minggu lepas, banyak pulak program kat kampus. Weekend pulak saya balik rumah keluarga angkat kat Pontian. Huhuhuu.. ni yang nak citer ni.. xkira xkira xkira, nak citer jugak weyh..
(pasal program nga camping sepanjang minggu lepas, next en3 ya.. zassss..)


Keluarga kedua ke? err.. boleh laa.. sebab keluarga first memanglah parent dan adik beradik kandung kan. tapi sepupu sepapat pun keluarga jugak kan. jadi, tak tahu keluarga yang keberapa.. tak termasuk lagi keluarga mentua semua kan.. (pangg!!! berangan melampau kauw ni  -.-')


Seronok rasanya ada pengganti keluarga yang dekat dengan kita. memanglah seperti keluarga sendiri sebab abah(ayah angkat) layan kami macam anak-anak beliau sendiri.. sobbss.. terharu.. sebab saya je tahu betapa baiknya beliau.. *ohh.. tiba-tiba rindu dekat abah sendiri


[abah dan mama angkat]


Macam mana mereka boleh wujud dalam dunia saya? Kalau kalian ada baca en3 yang lepas, baru je beberapa minggu lepas saya tamat menjalani program BIG, Khidmat Masyarakat-Anak angkat kat Pontian tu. Memang memoriable betul, sebab saya tak pernah juin apa-apa program anak angkat macam ni. 




[saya, Ecah & Jes dengan parent angkat]


Fuhh.. setelah tiga minggu tak jumpa mereka, saya balik ke Pontian. itu pun sebab abah sangat baik hati datang ambil dan hantar balik kat Kampus. *Sobbss.. terharu lagi sekali. Kali ni saya sorang je balik sebab Ecah dan Jes ada hal. tak sanggup nak hampakan diaorang, saya balik la jugak sorang-sorang, mula.. ingat segan jugak. Hahahaa.. tapi segan tak sampai duapulohtigabelasratussaat pun, abah dah bukak cerita dan buat lawak sengal dia macam biasa., hehee...



Sampai rumah lagi lah hapening sebab semua memang sporting habes. Ada along dan anak-anak dia, Nadia, Zizi (adekbongsu). Kali ni, saya dapat luang masa dan besembang dengan jiran (adik abah), nenek dan atok yang rumah dyeorang sebelah je.  Huhuhuu.. dan sangat lah penat sebab saya memang dikerah untuk makan setiap saat oleh abah, sebab beliau tak boleh tengok saya duk rilek.. mesti suruh makan dengan kadar segera.. ayat wajib dari mulut beliau tiap saat, 

Abah: "ni.. ira.. pergi makan nu.. nak makan apa-apa pergi ambik aje, kat rumah abah jangan malu-malu". 
Saya: "haa.. yer lah bah.. ira tak malu pun, jangan bimbang.hehee.."
(di ulang nye tiap kali nampak saya duk saje2..)
*sampai hati Ecah nga Jes tak ikot balik, kesian saya kena makan sorang... ;'(


sebabnye abah tak tengok kami 3minggu, dikatanya saya da kurus. sebab tu suruh makan makan makan makan dan makan.. alahaiii abah.. Paling mengharukan, beliau baru saja beli peti ais besar yang macam kat kedai tu, katanye senang nak isi lauk dan makanan banyak-banyak nanti kau orang datang.. 
*huuu.. abah, kami ni bukannye hantu makan ke hape.. sobbss..


[Abah yang sentiasa bimbangkan anak-anaknye ^^]


Sepanjang keberadaan saya kat Pontian (wahh.. keberadaan kauw, padahal dekat je dengan batu pahat tu  -.-'), memanglah abah bawak saya jalan. Hahahaa... adat lah kan, orang datang rumah kita bawak jalan jalan. Nadiah (anak abah sama baya), bawak saya pusing-pusing pontian jugak. *aishh.. gamba anak-anak abah xde pulak. xpe next time.



[tengok le budak jakun yang pergi Tanjung Piai ni.. =.=']

[dak kecik dua ketul ni penyeri rumah.. (anak along)]



Baiklah, sekian berita saya balik rumah Abah untuk kali ini. Lain kali, kalau balik saya cerita lagi, hua hua hua..




[aishh.. abah snap gamba pulak, malu aihh... =.=']




*ahahaha.. kalau tiap minggu macam ni kan best. xdapat balik rumah sendiri, balik Pontian pun jadi lah.. 


32 comments:

nEa FleriDa / nIL said...

syg gambar last seyes comeii

Sharinginfoz said...

kalau lama tak jumpa then jumpa seronok juga

Cik TeN10 said...

best la dpt fmly angkt yg sporting.. terubat jgak rindu dgn fmly kt kg kan..

Run Away said...

best nyer....nice pic beb....;d

jijiebenzaliff said...

wuuuuuu..rindunye kt mama ngn ayah..tp lg rindu kat ummi ngn abah!! :'(

Ila Aqilah said...

waaa..sportingnya family angkat! bagus2..akak bulan lepas ada gak lawat family angkat time big lepas2..thee

ghost writer said...

sape yang wujud atas sapa nih?haha

atiqah said...

sangat sronok lah,jealousy.:)

ishiko said...

nEa FleriDa / nIL : maceh nel... hehe.. 'abah' yg snap ^^

ishiko said...

Sharinginfoz : begitulah manusia.. kalau jumpa hari2 xberapa nk hargai keseronokannya

ishiko said...

Cik TeN10 : hmm btul tu ten.. nak nak kalo dyeorg pun hampir sejibik nga fmly kita.. memang lah ^^

ishiko said...

Run Away : tengs beb

ishiko said...

jijiebenzaliff : itu memanglah dear..
qmu dekat, bila2 masa aje blh blk.. akk tggu cuti lama aje

ishiko said...

Ila Aqilah : mmg sporting habis..
alhamdulillah..
hahaa.. kita semua mmg akn lalui BIG ni knn

ishiko said...

ghost writer : err.. hahaha.. saling wujud pun boleh :P

ishiko said...

atiqah : sangat !!!
huhuu.. nanti sem4 kamu merasa juga yunk ^^

budak penjara said...

oh..aku pulak de keluarga yg ke-3..yg pertama dan kedua sama cm ko..yg ke-3 tu..kawan2 aku la..dari form smpai la umo 22 ktorg dok 1 umah x penah berpisah..haha

YOUsoF said...

SERONOK la kauw dapat family ke dua! *Serius tumpang gembira.


Kiranya perut tak sempat berkeroncong, dah kena isi dengan makanan lain la ni heheh. Rejeki orang kata.

Anak² along tu COMEL!


*Kampung mak dekat Air Baloi, Pontian je. Tapi tak pernah sampai lagi Tanjung Piai tu.

Finaz Jaafar said...

okay mmg jeles..wpn syg ngn fmly sndri tp de gk rs nk de fmly angkat..untung laaaa

apik pehe said...

bestnyer dia..huhu

RepublicAku said...

pinjamkan cermin mata dgn misai tu boleh tak...keh3

Kacang Pool said...

Sporting gilerr family angkat!
untunglah, dapat makan je kak ishiko nieh :)

Untunglah, kak Qilah dengan Kakak sorang nieh dah dpt pergi BIG.

Nieh yg tak sabau nak pergi BIG jugak! hehe

aleen aiden said...

nak keluarga angkat juga!Kot2 boley request masakkan laksam ke,nasik kerabu ke..puding karamel ke..kah3

syahirooAhmad said...

untungnye.. saya teringin gak nak ada keluarga angkat..

best.. sesekali balik ke kampung mereka.. kalau perangai kita baik, sure mereka menantikan kepulangan kita kan..

ishiko said...

budak penjara : sbb tu la sy ckp senanye xtahu keluarga yg ke berapa.. kawan2 pun keluarga juga^^

ishiko said...

YOUsoF : haha.. seronok !!!
haishh.. kena pegi la tanjung piai tu..

kalau tak mcm abah sy ckp, nanti ank murid tanya.. ckgu kenal tanjung piai? mengaja kat joho tp xknl.. malu seyh

ishiko said...

Finaz Jaafar : huhuu.. tu lah, alhamdulillah dpt kenal dgn mereka ni

ishiko said...

apik pehe : ^^

ishiko said...

RepublicAku : aishh.. tu aset mahal abah tu, akakakaa

ishiko said...

Kacang Pool : hehee.. sangat best.
doa-doa la dapat family best nanti ^^

ishiko said...

aleen aiden : hehee.. ni kalau sy nk balik memang abah pesan suh bg tahu awal2.. bia mama dapat pikir awl2 nk masak apa, hehhee

ishiko said...

syahirooAhmad : itu pasti !! hehee

yg baik dapat keluarga baik, ai laaiikkee dat ^^